Home > ANAF

Lupta cu fiscul român

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A. N. A. F.)

În jurul datei de 15 decembrie 2009 doi inspectori fiscali, doamna inspector Raluca Atomei şi domnul inspector Daniel Ghindă au făcut o vizită inopinată la mine acasă, deschizînd astfel un nou capitol în viaţa mea. De atunci am aflat multe, forţat de împrejurări, despre cât de hărţuit poate fi un om care a fost corect toată viaţa lui. Deoarece s-au adunat multe fapte şi istorii interesante m-am gândit sa pornesc această pagină de web care să depene istoria mea. Voi adăuga aici, în timp, întîmplari şi cugetări ale mele. Sper ca această pagină să folosească nu numai celorlalţi oameni hărţuiţi de fisc ci şi românilor in general, căci, precum se va vedea, această luptă are implicaţii cu mult dincolo de fiscalitate, atingînd idei filozofice precum drepturile omului, lumea veche versus lumea nouă, ce înseamnă comerţ, ce înseamnă o lege bună sau o lege rea şi care este distincţia între bine şi rău, concepte din ce în ce mai neclare în România postcomunistă.

Voi enumera mai jos o parte din evenimente, pe scurt, urmînd să adaug, în timp, şi reflecţiile mele, pe măsură ce se limpezesc. Dacă vreţi să-mi transmiteţi ceva emailul meu este cristian@francu.com. Nu voi publica nimic din ce îmi spuneţi decît cu acordul dumneavoastră. Vă rog mult să nu îmi trimiteţi injurii şi nici comentarii de genul "eşti un prost". Sper că la 39 de ani am aflat cum şi ce sînt. Comentariile constructive sînt bine venite.

Care este problema? Cîteva articole de fundal

Istoricul problemei: TVA-ul era în plan, deci nu era în vigoare

Unele din ideile pe care le-am expus public

Cum m-a silit A. N. A. F. să lupt

Ca rezultat direct al abuzului ANAF pe scară extra largă a apărut Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (A. P. A. F.). Nu chiar uşor de găsit şi, în momentul la care scriu, singura organizaţie care luptă în mod activ pentru îndreptarea legii şi oprirea aplicării ei retroactive. De cînd am aflat de ea lucrez voluntar ca şi un angajat permanent, deoarece este nevoie de multă muncă pe care nu are cine să o facă. Am ajuns să muncesc full time, fără plată, mulţumită ANAF. Lucru pe care nu mi l-aş putea permite dacă aş avea un serviciu convenţional.

Reportaje video

Desfăşurarea acţiunii

După expoziţiune şi intrigă ce urmează in etapele unui text? Desfăşurarea acţiunii. Voi încerca să relatez povestea pe măsură ce se desfăşoară.

Nu am avut niciodată avocat. Şi nici contabil. Şi nici nu am fost membru al vreunei organizaţii. Sînt un om simplu, care a iubit cartea, a învaţat aşa cum i-a spus societatea să facă, apoi a muncit, aşa cum i-a spus societatea că e bine şi, în final, a reuşit să cîştige nişte bani şi să trăiască decent, aşa cum societatea ne spune că ar trebui să se întîmple. Problemele au apărut, se pare, pentru că în cazul meu s-a şi întîmplat.

Stilul comunist al "invitaţiei" m-a speriat. Faptul că fiscul poate să efectueze "controale inopinate" fără motiv la domiciliul unei persoane fizice m-a speriat. Constituţia unei ţări democrate europene permite aşa ceva? Oare ce altceva mai permite? În SUA nu intră nimeni în casa ta, nici măcar statul, decît cu mandat eliberat de un judecător în urma unor dovezi că s-au întîmplat lucruri grave, care justifică o acţiune aţit de invazivă ca invadarea proprietăţii private, care este apărată cu sfinţenie în democraţie. În România (şi probabil şi în alte ţări europene) statul poate să intre în casa ta în mod inopinat. În SUA dacă cineva intră în casa ta fără voia ta şi te ameninţă nejustificat, aşa cum au procedat domnii inspectori fiscali, poţi în mod legal să foloseşti arma.

Dacă bunul simţ nu funcţionează, speriat, mi-am angajat un avocat şi un contabil să mă navigheze prin hăţişul anti-bunului simţ prin care un om corect ajunge să fie hărţuit. Cine îmi va plăti aceste cheltuieli?

Ce s-a întîmplat mai departe? Voi încerca să enumăr în ordine aproximativ cronologică:

Alte articole pertinente

Concluzii finale

Aştept cu nerăbdare deznodămîntul. Ce mi se pare cel mai grav este că ANAF nu îmi dă un răspuns, fie el bun sau rău. Nu pot decît să speculez asupra motivului. Probabil că nu vor să rişte o luptă pe faţă cu mine avînd în vedere cît de flagrant este abuzul. Un alt motiv poate fi faptul că penalităţile cresc în tot acest timp, cu 36.5% pe an. O dobîndă generoasă. Unde ar fi mai bine banii investiţi decît la contribuabili? Sumele se prescriu după şase ani, dar nu şi în cazul în care a început o investigaţie fiscală. Fiscul are tot interesul să pornească investigaţia şi să o lase aşa cît mai mulţi ani cu putinţă.

Home > ANAF

Last update: April 24th, 2014
Feel free to bother me at cristian@francu.com